Postavenie vyprážaných krídelok sa snaží zmeniť newyorská reštaurácia The Ainsworthktorá svojim zákazníkom ponúka ich pozlátenú verziu. Táto exkluzívna kombinácia vznikla v hlave šéfkuchára tejto reštaurácie a známej celebrity Jonathana Chebana. 

Aby vzniklo exkluzívne jedlo, musí byť aj postup jeho prípravy exkluzívny. Krídelká sú najskôr namáčané do kokosového masla, v ktorom je víťažok z údených chilli papričiek chipotle. Následne sú obalené v medovom cestíčku a vypražené. Po tejto tepelnej úprave prichádza na rad najdôležitejšia ingrediencia – obalenie v omáčke vyrobenej z jemného zlatého prachu. Pokiaľ by ste mali o takéto jedlo záujem, jedna porcia stojú asi $30, čo nie je také zlé. Pokiaľ by vám však aj to bolo málo, v ponuke je aj luxusné menu krídelok, ktoré je podávané s fľaškou šampanského Armand De Brignac za rovných $1000.

Zlato je používané ako exkluzívna kulinárska prísada už veľmi dlho. Európske národy pridávali plátky zlata do pokrmov a nápojov už od čias renesancie. Dnes ho môžeme nájsť v rôznych variáciách pokrmov od japonských cukríkov až po čínske zlaté pečivo. Čisté zlato totižto v tele chemicky nereaguje a nevstrebáva saTelom len prejde, a zlato bolo dokonca aj schválené Európskou úniou ako bezpečné potravinárske aditívum. 

 

 

Komentáre