Napriek tomu, že starnutie je prirodzený proces tela, ktorý nemusí byť vôbec náročný a nepríjemný, čoraz viac ľudí sa ho snaží spomaliť. S veľkým úspechom sa to však nedarí len odborníkom v kozmetickom priemysle a estetickej medicíne. Mnohé spomaľovače starnutia môžete mať aj doma vo svojej chladničke a ani o nich netušíte.
Vedci totiž objavili enzým, ktorý spomaľuje proces starnutia a nachádza sa rôznych potravinách. Ktoré to sú a ich konzumáciou dodáte pokožke krásny vzhľad tak jednoducho a rýchlo ako dizajnér vašej obľúbenej kuchynskej linke?
Kapusta
Začnime asi surovinou, na ktorej pestovanie máme v našej krajine ideálne klimatické podmienky. Výbornej povesti sa kapusta tešila už u starých Egypťanov, keď sa používala okrem iného aj pri dne, bolestiach hlavy a žalúdka. Aj dnes je požehnaním pre telo aj dušu. Je to v neposlednom rade vďaka jej sekundárnym rastlinným látkam, ako aj vysokému obsahu bielkovín a vápnika.
Vždy je ale lepšie, ak si tento druh zdravej zeleniny vyberiete priamo z farmy, kde máte istotu minimálneho používania chemických látok pri pestovaní.
Brokolica
Aj Brokolica obsahuje enzým bojujúci proti starnutiu tela. U nás je to aj napriek tomu stále dosť podceňovaná zelenina, ktorá ľuďom ponúka viacero výhod. Okrem údajného spomalenia procesu starnutia zaujme aj vysokým obsahom vitamínu C a jódu. Ten je tiež veľmi užitočný pri prevencii hypotyreózy (znížená tvorba hormónov štítnej žľazy).
Mango
Všetci vieme, že pravidelný prísun ovocia a zeleniny je dobrý pre naše zdravie aj pokožku. Jeden tím výskumníkov z USA dokonca zistil, že konzumácia určitej odrody mexického manga môže pomôcť znížiť vrásky na tvári u starších žien so svetlejším typom pleti.
Zabudnite preto na operácie, krémy a iné prípravky proti starnutiu a nájdite efektívne riešenie proti vráskam na svojom tanieri. Toto čerstvé exotické ovocie sa o vašu krásu určite postará a pritom opojí aj vaše chuťové poháriky.
Edamame
Vďaka triumfu ázijskej kuchyne je v našej krajine čoraz populárnejšie aj edamame. Ide o druh sóje, o ktorej sa hovorí, že preventívne pôsobí okrem iného na rakovinu, osteoporózu a cukrovku. Diétna vláknina, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny C, E a B-6 sú zodpovedné za ich dobrú povesť týchto zdravých sójových bôbov. Už ste ich vyskúšali?
Uhorka
100 gramov uhorky má len 12 kalórií. Takže popri tom, že táto chrumkavá zelenina dokáže spomaliť náš proces starnutia, je určite rýchlou odpoveďou aj na akékoľvek chute. Uhorky obsahujú aj horčiny, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú pri prevencii rakoviny.