Už v dnešnej dobe sa veľké množstvo ľudí zameriava na život bez mäsa, no v budúcnosti tieto čísla porastú ešte oveľa viac. Podľa najnovšej štúdie z Ameriky sa do roku 2040 udejú na našej planéte mnohé zásadné zmeny, ktoré budú úzko súvisieť s poľnohospodárstvom, ekológiou, životným štýlom a spôsobmi stravovania.
Firma, ktorá štúdiu realizovala predpokladá, že približne o 20 rokov upadne živočíšna výroba do zabudnutia a konzumácia mäsa zo zvierat dovtedy úplne skončí. Ľudia už teraz uprednostňujú rastlinné náhrady mäsa a jeho iné alternatívy, a rozhodujúcim faktorom budúcnosti bude nielen chuť, ale aj boj proti utrpeniu a krutosti, ktoré zvieratá zažívajú na bitúnkoch a farmách. Výroba mäsových výrobkov a produktov zo zvierat je jednou z najškodlivejších pre našu planétu.
Mäso budúcnosti by malo podľa výsledkov výskumu pozostávať aj z mäsa, ktoré by bolo umelo vytvorené z buniek zvieraťa, aby čo najvernejšie kopírovalo chuť a štruktúru pravého mäsa. Ďalšou možnosťou je „mäso“ rastlinného pôvodu a mäso vyrobené prevažne z hmyzu. „Mnohí považujú odvetvie veľkochovu hospodárskych zvierat za nepotrebné a zbytočne kruté. Navyše, s množstvom vegánskych náhrad mäsa je len otázkou času, kedy sa reálne začne s predajom umelo vytvoreného mäsa „zo skúmavky,“ a kedy sa stane na trhu dominantným,“ dodávajú k výsledkom autori americkej štúdie.
Takto laboratórne vytvorené mäso by sa malo na trhu pomaly začať objavovať už v priebehu roka 2021. Prvé pokusy o jeho vytvorenie boli uskutočnené v roku 2013, no pre premrštenú cenu (pochybujeme, že by niekto dal 330 000 dolárov za hovädzí burger…) nebolo možné uviesť takýto produkt na trh. Nechajme sa teda prekvapiť, aké potraviny má pre nás pripravené budúcnosť, z čoho budú zložené a koľko za ne zaplatíme.