Byť vegánom sa v dnešnej dobe stáva trendom. Kým niekto berie vegánstvo ako životný štýl a rozhodol sa preň, pretože to tak naozaj chcel a cítil, stále sa nájde kopec ľudí, ktorí sa vegánmi stali len pre to, aby sa tým mohli pochváliť alebo zaujať. Britskí odborníci na výživu však prišli so zaujímavým zistením, ktoré vegánov rozhodne nepoteší. Tento štýl stravovania totiž môže ohroziť IQ novej generácie, ktorú na svet privedú vegánske matky.
Britská expertka na výživu uviedla, že vegánska diéta zvyšuje riziko nedostatku výživovej látky zvanej cholín, ktorá sa prirodzene nachádza v mäse, rybách, vajciach a mliečnych výrobkoch. Dodáva, že nesmierne dôležitý je predovšetkým v tehotenstve, kedy zodpovedá za správny vývoj a fungovanie mozgu nenarodeného dieťaťa. Obáva sa, že trend vegánskej alebo vegetariánskej stravy by mohol mať do budúcna vplyv na zdravie novonarodených detí a ich inteligenciu.
„Rastlinná strava je vynikajúca, no pokiaľ ide o zníženie príjmu cholínu, ktorý je potrebný pre vývoj mozgu plodu v tele matky, nikto nad tým nerozmýšľa. Hrozí tu riziko, že sa zníži mozgová vyspelosť budúcej generácie,„ hovorí expertka Emma Derbyshire, ktorá zároveň dodáva, že v budúcnosti by takéto stravovanie mohlo mať za následok neplodnosť mladých žien, respektíve neschopnosť vynosiť zdravé dieťa. Už v súčasnosti totiž podľa prieskumov celosvetovo ľudia jedávajú menej mäsa a živočíšnych produktov (mäso, mliečne výrobky, vajcia) ako v minulosti.
Cholín prirodzene vzniká aj v pečeni, no táto dávka telu nepostačuje na to, aby dokázalo plnohodnotne fungovať, a tak ho musíme dopĺňať vo forme pestrej stravy alebo výživových doplnkov. Bohatej strave sa však nič nevyrovná, a ženy by mali, predovšetkým v období pred a počas tehotenstva zvážiť, či svojmu telu dodávajú dostatok vitamínov a živín potrebných na to, aby dokázali na svet priviesť zdravé dieťatko, ktorému nebude pri vývoji a raste v strave nič chýbať.