Nie je proteín ako proteín, o tom sme už počuli veľa. V čom je ale taký rozdiel? Ak ste si mysleli, že to je len o cene, značke a chuti, tak ste sa zmýlili. Zloženie je dôležitým faktorom, ktorý by sme si mali pri nákupe doplnkov rozhodne všímať a ak sú pre nás informácie uvedené na obale španielskou dedinou, nenechať sa ovplyvniť fotkami pseudo influencerov na Instagrame, ale nechať si poradiť od skúsenejších. A práve tí sa k tomu teraz vyjadrili verejne.

Zdroj: pixabay.com

Odborníci na výživu dvíhajú varovný prst. Ľudia si totiž v niektorých prípadoch neuvedomujú, že aj pri proteínoch treba dodržiavať odporúčané dávkovanie a že menej je niekedy naozaj viac. Dietologička Julie Gilbert pre médiá k tejto téme povedala, že priemerná dávka proteínového doplnku stravy obsahuje približne 10-30 gramov bielkovín, čo je až polovica odporúčaného denného príjmu. Ďalším problémom je podľa nej fakt, že mnoho ľudí si myslí, že ak dávku proteínových nápojov zvýšia alebo budú piť proteínové nápoje častejšie ako je doporučené, ich progres sa dostaví rýchlejšie, čo však nie je pravda.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU
Zdroj: pixabay.com

„Štandardný plný pohár plnotučného mlieka má približne 700 kj. Pridaním dvoch kopčekov proteínového prášku to je už o približne 1 300 kj viac. A to môže byť z hľadiska kalórií to isté, ako Big Mac,“ povedala lekárka pre The Telegraph. Dodáva, že na spálenie tejto energie by človek musel aspoň 1,5-2 hodiny cvičiť.

Prebytok bielkovín je pre ľudské telo nebezpečný – môže spôsobovať srdcovo-cievne ochorenia, poškodenie obličiek a okrem iného aj nárast hmotnosti. Doplnky stravy na báze proteínu často obsahujú umelé sladidlá, kofeín či cukor, a práve to je dôvod, pre ktorý výživoví experti a dietológovia odporúčajú, aby sa ľudia čo najviac bielkovín snažili získať z potravy, napríklad z rýb a chudého mäsa.

Zdroj: pixabay.com

Preto treba pri užívaní doplnkov starostlivo zvážiť, akú značku zvolíte a aké zloženie bude vám osobne najviac vyhovovať. „Jedlo okrem váhy ovplyvňuje aj našu náladu. A tá ma zase vplyv na jedlo, po ktorom siahame,“ pripája sa špecialistka na výživu a lekárka Jamie Rose Chambersová z mesta Sydney.

Komentáre