V roku 2019 sa z nebezpečnej zóny Černobyľu stáva trend. Influenceri mesto vo veľkom navštevujú a pridávajú fotky na sociálne siete, turisti platia za to, aby sem mohli ísť na poznávací zájazd a na popularite tomu všetkému pridáva tiež seriál a knihy, ktoré rozpútali medzi ľuďmi ošiaľ. Z Černobyľu sa stala lákavá destinácia, značka, ktorá v ľuďoch vyvoláva zvedavosť. Tentokrát svet obletela informácia o vodke z obilia pestovaného v nebezpečnej zóne, v ktorej by ste však rádioaktivitu hľadali márne.
Obilie a voda zo zakázanej zóny nachádzajúcej sa v okolí zničenej jadrovej elektrárne vyvolávali množstvo otázok – bude výsledný produkt rádioaktívny, alebo nie? Na túto otázku zodpovedal profesor Smith z University of Portsmouth v Spojenom kráľovstve: „Atomik nie je o nič viac rádioaktívna ako akákoľvek iná vodka.“ Černobyľská vodka sa tak stala prvým spotrebiteľským produktom vyprodukovaným v nebezpečnej rádioaktívnej zóne, ktorý nie je zdraviu škodlivý a neobsahuje radiáciu.
Vznikla destilovaním raže, ktorá mala byť mierne kontaminovaná, v spojení s vodou priamo z okolia elektrárne. Následne bola v laboratóriách univerzity vykonaná analýza, no všetky hodnoty boli v norme – vodka z kontaminovanej oblasti teda nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Profesor dúfa, že predaj tejto vodky by mohol poskytnúť podporu komunitám v okolí zakázanej zóny. A ako Atomik vodka chutí? Barman, ktorý už mal tú česť ochutnať ju hovorí, že je to skôr obilný lieh ako vodka, a skrýva v sebe viac ovocných tónov. Tento rok bude vyrobených 500 fliaš Atomiku, ktoré budú určené v prvom rade pre turistov, ktorí Černobyľ vo veľkom počte navštevujú.