V súčasnosti nemajú pestovatelia na túto chorobu k dispozícii žiadny liek. S infekciou bojujú len tak, že sú nútený sadiť odrodu kávovníka, ktorý je voči tejto chorobe odolnejší. Problém ani tu však ale nekončí. Aj tieto odolnejšie rastliny hrdzi skôr či neskôr podľahnú a je len otázkou času, kedy väčšina doteraz odolných odrôd podľahne tiež. Odborníci to odhadujú na 5 až 10 rokov.
Kávové plantáže podobnej výzve už v minulosti čelili – rovnaká infekcia zaútočila v polovici 19. storočia na dnešnej Srí Lanke. V tom období bola Srí Lanka jedným z najväčších producentov kávy na svete. Behom 20 rokov od nástupu tejto infekcie, prišla Srí Lanka až o 90% svojich kávových plantáží. Miestnych farmárov v tom období zachránilo pestovanie čajovníku, ktoré ich drží do dnes.