Občas sa stane, že v obchode natrafíme na totálnu blbosť. Čierne jablko pravdepodobne patrí presne do tejto katégórie, ale keďže sa dajú jesť, buďme k nim zhovievaví. Treba ich brať vážne, podobne ako tie červené, žlté alebo zelené jablká, na ktoré sme zvyknutí. Medzi čiernymi a „tými ostatnými“ jablkami sú však minimálne 2 závažné rozdiely: farba a cena.
Kým normálne jablká dokážem zohnať 2 dni pred Vianocami v cene 0,67€ za kilogram, čierne jabĺčka si musíš naozaj buď odmakať alebo zaslúžiť – ich cena sa totiž pohybuje okolo 17,50€ (20 USD) za KUS!
Čím je takého jablko odlišné?
Jablká zvané Black diamond (pretože sú vraj také krásne ako diamanty) sa predávajú na objednávku. Sú zabalené v exkluzívnych darčekových baleniach po 4-6 ks. Ľudia si ich obľúbili najmä vďaka tomu, že sú oveľa chumkavejšie ako iné druhy jabĺk. Novozélandská odroda Nua Niu má tmavofialovú až čiernu farbu, dokáže prežiť bez hnojív a je veľmi odolná – prirodzene odpudzuje škodcov a je odolná voči nízkym teplotám.
Čo sa týka pestovania pri takomto jalbku, jablone rastú vo výške 3 500 metrov nad morom a potrebujú veľmi veľa svetla. Momentálne sa im najviac darí v čínskom meste Nyingchi. Farmári tu obrábajú netradičný 50 hektárový jablčný sad plný exkluzívnyvh čiernych jabĺk. Tie sa začínajú verejnosti predávať na konci októbra a ich predaj trvá 2 mesiace.