Pohár vína, syr a chlieb sú ako vystrihnuté z francúzskeho filmu. Mnohým sa spájajú s chvíľami oddychu a obnášajú aj akýsi nádych romantiky a pohody – nepísaným pravidlom býva, že víno sa míňa akosi rýchlejšie, než syr…. Za touto kombináciou sa však skrýva omnoho viac ako len gastronomický pôžitok a syr ani zďaleka nepredstavuje len „niečo malé pod zub“ k vínu. Všetko, čo je príjemné, chutné alebo dobré nám však lekári väčšinou vytknú a podložia to nejakým argumentom, ktorý je dostatočne silný na to, aby sme sa týchto pôžitkov vzdali, no v prípade syra a vína to bude presne naopak – lekári sú toho názoru, že ak pijete víno, treba si k nemu dať bezpochyby aj syr!
Dôvod je prekvapivo, celkom jednoduchý a logický: víno je jeden z nápojov, ktoré poškodzujú sklovinu našich zubov bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali, a syr bol odjakživa považovaný za zdraviu prospešnú potravinu. Zubná lekárka Tatiana Herzog z Floridy to komentuje takto: „Červené víno zanecháva na zuboch tmavé škvrny. Biele víno obsahuje viacero kyselín, ktoré postupne a nepozorovane rozpúšťajú zubnú sklovinu a prechádzajú dentínom (spodnou vrstvou zuba), čo spôsobuje trvalé škvrny na zuboch. Vysokou kyslosťou sa tiež vyznačujú ružové a šumivé vína.“ A ako s tým celým súvisí ten syr?
„Konzumácia syra pri pití vína pomáha neutralizovať jeho kyslosť a chrániť sklovinu pred porušením,“ hovorí lekárka a dodáva, že ak predsa len syr neobľubujeme, môžeme si pomôcť aj inak. Postačí nám na to zubná kefka, pasta s obsahom fluoridu a 30 minút – ak vopred vieme, že budeme piť víno, 30 minút pred tým si precízne umyjeme zuby. Dôležité je, aby to bolo PRED pitím vína a nie po ňom, čo by našu sklovinu nijako neochránilo. Pre väčšinu ľudí je však praktickejšie a príjemnejšie zahrýzať si pri popíjaní vína dobrý syr, ako rátať, kedy si majú umyť zuby…