Nápodobne, ako sa už viac krát opakovalo, aj pri tomto vynáleze stálo veľkou mierou šťastie a náhoda. Japonskí vedci z centra Biotherapy Development Research v Kanazawe. Prišli na to tak, že sa pokúsili nájsť využitie pre jahody, ktoré nie sú vhodné na predaj ako čerstvé ovocie. 

Vedci požiadali miestneho cukrárskeho majstra, aby vytvoril krém, do ktorého pridá látku polyfenol (prírodnú látku ktorá sa bežne vyskytuje vo zvýšenej miere práve v jahodách). Krém po pridaní tejto látky okamžite stuhol a nový objav bol tak na svete.

zdroj: asahi.com

Podľa vedca Takeshiho Toyoda má látka polyfenol vlastnosť, že zabraňuje oddeleniu vody od tuku. Zmrzlina tak drží svoj tvar aj v teplom prostredí. Takto vylepšená zmrzlina si dokázala svoj tvar udržať aj behom pokusu, kedy bola po dobu 5 minút vystavené veľkému teplu z ohrievača.

 

Komentáre