Pivo sa radí medzi jeden z najobľúbenejších alkoholických nápojov na celom svete. Veľa ľudí však nevie, že pivo obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré ľudskému telu veľmi prospievajú. Pivo obsahuje vitamín B, draslík, horčík alebo aj kyselinu listovú. Pivo je akceptovateľným nápojom aj pri diéte, dôležité je však ho piť v rozumnom množstve.

  • Pivo obsahuje menej kalórií ako jablčná šťava alebo mlieko
  • maximálna doporučená dávka piva za deň je 0,5l u mužov a 0,3l u žien
  • pivo preukázateľne znižuje riziko infarktu o 30%
  • u žien pivo znižuje riziko vzniku reumatickej artritídy o 33%
zdroj: navodynapady.cz

Pozitívne účinky piva: 

Posilňuje srdce – Škandinávsky Journal of Primary Health Care skúmal až 1500 žien po dobu 50 rokov. Čo zistili je, vitamín B obsiahnutý v pive znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a priaznivo pôsobí na krvný obeh.

Znižuje cholesterol – Pivo je silným zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá obmedzuje vysokú hladinu cholesterolu. Čím tmavšie pivo konzumujete, tým viacej vlákniny je v ňom obsiahnutej.

Zlepšuje trávenie – Horké látky, ktoré sú obsiahnuté v chmeli stimulujú v žalúdku tvorbu enzymov podporujúcich trávenie. Taktiež zrýchľujú aj metabolizmus.

zdroj: e-herbar.info

Spevňuje kosti a zuby – Pivo preukázateľne obsahuje vápnik, kremík a fosfor, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a zubov.

Znižuje riziko vzniku ľadvinových kameňov – Podľa doktorov dokáže chmeľ obsiahnutý v pive napomáhať tomu, aby sa v ľadvinách neusádzal vápnik, ktorý môže za vznik ľadvinových kameňov.

Antioxidačné schopnosti – Antioxidanty obsiahnuté v pive účinne bojujú s voľnými radikálmy a chránia tak telo pred nádorovými ochoreniami.

zdroj: eurodenik.cz

1 Liter piva obsahuje: 

Vitamín B1 (thiamin) 3% – odbúrava sacharidy, dodáva telu energiu, podporuje trávenie a nervovú aktivitu.

Vitamín B2 (riboflavín) 20% – veľmi dôležitý pre aktivitu enzýmov

Niacin 45% – Podieľa sa na výžive buniek, pomáha syntetizovať telesný tuk a cholesterol

Vitamín B6 (pyridoxin) (31%) – veľmi dôležitý pri metabolizme a absorbcii bielkovín, reguluje tuky a sacharidy a dopomáha správnej funkcii nervového systému

Kyselina listová (52%) – Podporuje tvorbu dôležitých červených krviniek a obnovu buniek po celom tele

 

Komentáre